34 szövegírás ötlet márciusra, ha nem tudod, miről posztolj vagy hírlevelezz

Poszt ötletek márciusra

Egy kisvállalkozónak vagy marketinggel foglalkozó szakembernek gyakran okoz fejtörést, hogy miről posztoljon, miről küldjön ki hírlevelet, miről írjon blogot. Persze, megvannak az alapvető tartalompillérek, amikről általában posztolni szoktunk, így biztosan neked is vannak alap témáid, amiket boncolgatni tudsz. De ne legyünk álszentek. Még velünk, szövegírókkal is előfordul, hogy épp nincs semmilyen extra kreatív ötletünk. És hogy mit csinálunk ilyenkor? 

Nos, elővesszük a jó öreg brit szokást, és írunk az időjárásról. Vagy a világnapokról. Bármiről, ami elég általános ahhoz, hogy mindenkit érintsen, és ami valamilyen módon kapcsolható az adott vállalkozás profiljához.

Ebben a blog posztban olyan életmentő ötleteket gyűjtöttem össze márciusra, amelyek magyar kontextusban is értelmezhetőek. Ezek segítségével te is könnyedén beiktathatsz egy-egy “megúszós” posztot vagy levelet amikor már unod, hogy az üres képernyőn villogó kurzort bámulod.

A halogatás hete

Március 4-10. A halogatás hete

Ez a viszonylag fiatal esemény 2008-ban indult az USA-ból, ám mi magyarok is könnyen tudunk azonosulni a lényegével. Ez a hét arról szól, hogy végre kiélvezzük azokat a dolgokat, amiket már régóta halogatunk egy későbbi időpontra. Legyen szó egy könyv elolvasásáról, a tavaszi nagytakarításról vagy épp egy fogorvosi vizsgálatról, ez a hét kiváló alkalom arra, hogy véget vess az ügyfeleid halogatásának. 

Nemzetközi nőnap

Március 8. Nemzetközi Nőnap

Felejtsd el a hagyományos, “adjunk egy szál szegfűt a hölgy kollégáknak” megmozdulást! Ezen a napon több lehetőséged is van kifejezni a hálád a női ügyfeleidnek és követőidnek. 

Eladáshoz kapcsolódó gyakorlatok:

 1. Állíts össze egy speciális “hölgyek kedvence” csomagot, és egészen nőnapig minden nap posztolj róla Instagram sztoriban és legalább egyszer a feededen is.
 1. A női vásárlóidnak különleges ajánlattal készülhetsz ezen a napon: lehet egy 1+1 ajánlat, százalékos kedvezmény vagy bármi hasonló.
 1. Ezen a napon ajándékozz valamit a női vásárlóidnak! Lehet ez egy szál virág vagy egy kis csoki. Hidd el, értékelni fogják az apró figyelmességet.

Kapcsolatépítő gyakorlatok:

 1. A legegyszerűbb, ha egy posztban megköszönöd a női ügyfeleidnek, hogy támogatják a kisvállalkozásod.
 2. Készíts egy videót, amiben számodra sikeres és inspiráló nőket mutatsz be az élet bármely területéről. Mondd el azt is, hogy miért épp ők inspirálnak téged!
 3. Ha támogatsz egy női szervezetet vagy te magad is tagja vagy egynek, említsd meg őket és a munkásságuk jelentőségét egy videóban. Kérdezd meg a követőidet, hogy ők tagjai-e valamilyen napi szervezetnek, vagy támogatnak-e ilyet. + 1 tipp: összeállhatsz egy női influencerrel vagy vállalkozótársaddal, hogy együtt tovább erősítsétek az üzenetet.
 4. Hirdess nyereményjátékot. Például osszanak meg női példaképeket, és taggeljenek be a posztban, vagy használjatok speciális hashtaget csak erre az alkalomra. Fontos, hogy a nyeremény valamilyen módon kapcsolódjon a nőnaphoz, nőkhöz.
 5. Játssz a követőiddel! Hirdess minikvízt: idézz híres nőktől, és kérdezd meg követőidet, hogy tudják-e, melyiket ki mondta? A helyes válaszadók között kisorsolhatsz egy nyereményt. Másik variáció: mesélj egy érdekességet egy híres történelmi női alakokról, és kvíz matrica használatával a követőid szavazhatnak, hogy szerintük kire, kikre gondoltál.
 6. Ha elég kreatív vagy, készíthetsz egy olyan frappáns grafikát csak erre a napra, mint amilyet a Coca-Cola készített két évvel ezelőtt.
Március 15.

Március 15. Nemzeti ünnepnap

Az 1848-as forradalom és szabadságharc emléknapja mélyen gyökerezik a magyar történelemben, és kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a nemzeti összetartozás jegyében kapcsolódj a közönségedhez. Idén ez a nap péntekre esik, ami azt jelenti, hogy egy 3 napos hosszú hétvégének nézünk elébe. így egy kellemes hosszúhétvégét tölthetünk el. Íme néhány ötlet, amivel ötleteket adhatsz a hosszú hétvége eltöltésére:

 1. Történelmi helyszínek felfedezése: Ajánlj programokat, amelyek során a követőid felkereshetik az 1848-as forradalomhoz kapcsolódó történelmi helyszíneket. Emelj ki néhány kevésbé ismert helyszínt is, ami különleges élményt nyújthat.
 2. Tematikus kirándulások: Ajánlj tematikus túraútvonalakat, amelyek az 1848-as események nyomába vezetnek. Ezek lehetnek gyalogos, futós vagy kerékpáros túrák, vagy akár egy városi séta, amely során a résztvevők megismerhetik a forradalom fontos eseményeit és helyszíneit.
 3. Gasztronómiai élmények: Bátorítsd a követőidet, hogy fedezzék fel a 19. századi magyar konyhát. Ossz meg a forradalom korabeli recepteket, vagy ajánlj helyi éttermeket, amelyek tematikus menüt kínálnak az emléknap alkalmából.
Az alvás világnapja

Március 19. Az alvás világnapja

Mondanom sem kell, mennyire fontos a kiadós és pihentető alvás. Ha nem tudod, hogyan kapcsold össze a vállalkozásod az alvással, íme néhány ötlet:

 1. Edukatív tartalom: Ossz meg egy bejegyzést vagy küld jegy hírlevelet az alvás egészségre gyakorolt hatásairól, az alváshiány következményeiről, vagy az alvásminőség javításának módjairól. Ezek lehetnek infografikák, rövid videók vagy cikkek, amiket a saját weboldaladon is megoszthatsz.
 2. Személyes történet: Oszd meg a saját alvással kapcsolatos tapasztalataid, küzdelmeid és sikereid. Ezzel emberibbé teheted a márkád, és kapcsolatot teremt közted és a célközönséged között.
 3. Alvás kihívás: Indíts egy kihívást, amiben arra ösztönzöd a résztvevőket, hogy javítsanak az alvási szokásaikon, például korábban menjenek aludni, vagy tartsanak be egy esti rutint. A kihívás során rendszeresen megoszthatsz tippeket és motiváló üzeneteket.
 4. A terméked, szolgáltatásod promóciója: Ha a vállalkozásod alvással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat kínál (például pizsamát, relax olajat, st.b), az alvás világnapja tökéletes alkalom arra, hogy kiemeld ezeket. Készíthetsz speciális ajánlatokat, kedvezményeket vagy bemutatókat, amelyek ráirányítják a figyelmet az alvást támogató termékeidre.
 5. Interaktív tartalom: Kérdezd meg a követőidet az alvási szokásaikról, például szavazások, kvízek vagy nyílt kérdések formájában. Ez nem csak bevonja őket, hanem értékes visszajelzést is adhat a piaci igényekről.
 6. Pihentető tartalom: Ossz meg lazító zenéket, meditációs gyakorlatokat vagy esti lefekvés előtti rutinokat, amelyek segíthetnek a követőidnek jobban aludni. Ez kiemelheti vállalkozásod gondoskodó és segítőkész oldalát.
 7. Szakértői interjúk: Tégy közzé élő beszélgetéseket alvásszakértőkkel, meditációs szakemberekkel, vagy rendezz Q&A (kérdés-válasz) sessionöket, ahol a követőid élőben tehetik fel alvással kapcsolatos kérdéseiket.
A boldogság napja

Március 20. A boldogság nemzetközi napja

A boldogság nemzetközi napja tökéletes alkalom arra, hogy pozitív üzenetekkel, inspiráló tartalmakkal fordulj a közönségedhez a közösségi médiában. Íme néhány ötlet, amelyek segíthetnek abban, hogy ezen a napon különleges tartalmat ossz meg:

 1. Egy pozitív idézet vagy üzenet megosztása: Kezdd a napot egy inspiráló idézettel vagy saját gondolattal a boldogságról. Ez lehet egy híres idézet vagy egy személyes üzenet, ami arra ösztönzi a követőid, hogy találják meg a boldogságot a mindennapjaikban.
 1. Az ügyfelek boldog pillanatainak megosztása: Biztosan te is szoktál kapni kedves visszajelzéseket az ügyfeleidtől, amiben leírják, mennyire boldoggá tetted őket a termékeddel, szolgáltatásoddal. Ezen a napon bátran oszd meg ezek közül a kedvenceidet!
 1. Boldogsággal kapcsolatos kihívás: Indíts egy kihívást a közösségi médiában, ami arra ösztönzi a követőket, hogy tegyenek valami jót magukért vagy másokért. Ez lehet egy egyszerű jó cselekedet, mint például valakinek a megajándékozása, vagy egy személyes wellness tevékenység, mint a meditáció.
 1. Tippek és tanácsok a boldog élethez: Ossz meg praktikus tanácsokat és tippeket, amelyek segíthetnek az embereknek boldogabbá válni. Ezek lehetnek stresszkezelési technikák, egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsok vagy épp a hálának a gyakorlása.
 1. Személyes történet és tapasztalat: Oszd meg saját történeted arról, hogyan találtad meg a boldogságot a vállalkozásodban vagy a személyes életedben. 
 1. Interaktív tartalom: Készíts szavazásokat, kvízeket vagy játékokat, amelyek a boldogságról szólnak. Például kérdezd meg a követőidet, hogy mi teszi őket a legboldogabbá, vagy hozz létre egy „Melyik boldogság típus vagy?” kvízt.
A tavasz hivatalos kezdete

Március 20. A tavasz hivatalos kezdete

Március 20-a nem csak a boldogság napja, de alkalom arra is kiváló alkalom, hogy friss, inspiráló tartalmakkal köszöntsd a melegebb időszakot. Ez talán a legtágabban értelmezhető téma, és az itt felsorolt tartalmakat a tavasz három hónapjában bármikor felhasználhatod:

 1. Tavaszi újrakezdés: A tavasz a megújulásról, az újrakezdésről szól. Oszd meg a követőiddel, hogy milyen új lehetőségeket hoz a tavasz a vállalkozásod vagy épp a vásárlóid számára. Akár inspirálhatod is őket, hogy új célokat tűzzenek ki vagy új projekbe kezdjenek.
 1. Tavaszi termékek, szolgáltatások bemutatása: Ha a vállalkozásod szezonális termékeket vagy szolgáltatásokat kínál, ez a tökéletes időpont a bemutatásukra. Legyen szó új kollekcióról, tavaszi promóciókról vagy frissített szolgáltatásokról, használd ki ezt az alkalmat, hogy felhívjad rájuk a figyelmet.
 1. Tavaszi takarítási tippek: Ossz meg hasznos tippeket és trükköket a tavaszi nagytakarításhoz, legyen szó otthoni, munkahelyi vagy akár lelki „takarításról”.
 1. Kertészeti és zöld ötletek: Adj ötleteket és nyújts inspirációt a kertrendezéshez, balkonkertészkedéshez vagy szobanövény-gondozáshoz. Ezek a bejegyzések különösen népszerűek lehetnek azok számára, akik szeretnének zöldebb környezetet teremteni maguk körül.
 1. Tavaszi receptek: Ossz meg szezonális zöldségekből készült friss és egészséges recepteket. Ez egy remek módja annak, hogy inspirációt nyújts az egészséges táplálkozásra, és bemutass néhány új, tavaszi ízt.
 1. Szabadtéri tevékenységek: Bátorítsd a követőidet, hogy élvezzék ki a jó időt szabadtéri programokkal. Ajánlj helyi kirándulóhelyeket, túraútvonalakat vagy akár családi programokat, amelyek tökéletesek a tavasz első napjaiban.
 1. Tavaszi dekorációs ötletek: Mutass be egyszerű DIY (csináld magad) projekteket vagy dekorációs tippeket, amelyekkel a követőid frissíthetik otthonukat vagy munkahelyüket a tavasz érkeztével.
A Föld órája

Március 23. A Föld órája

A Föld órája egy nemzetközi megmozdulás, ami arra ösztönzi az embereket és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le a villanyt egy órára, ezzel hívva fel a figyelmet a klímaváltozásra és a környezetvédelem fontosságára. Amennyiben te is környezettudatosan vezeted a vállalkozásod, számodra a Föld órája egy jó lehetőség, hogy a környezetvédelem kapcsán vedd fel a kapcsolatot a követőiddel, feliratkozóiddal.

Húsvét

Március 29 – április 1. Húsvéti hosszú hétvége

A Húsvét ismét egy jó lehetőség arra, hogy ünnepi hangulatot teremts a közösségi médiában, és hogy ötleteket adj arra, hogyan, mivel töltsék el a követőid, feliratkozóid a különleges, 4 napos hosszú hétvégét.

 1. Húsvéti receptek megosztása: Ha sütés-főzéssel foglalkozol, bátran oszd meg a klasszikus magyar húsvéti receptek általad újragondolt verzióját. Készíthetsz lépésről-lépésre útmutatókat vagy videókat, amelyek segítségével a követőid is elkészíthetik a finomságokat.
 1. DIY húsvéti dekoráció: Mutass be egyszerű, de látványos DIY projekt ötleteket, amelyekkel a követőid dekorálhatják az otthonukat. A tojásfestés minden kisgyerekes családban nagy élmény lehet, de egy húsvéti koszorú vagy asztaldísz is népszerű ötlet lehet.
 1. Szabadtéri programok: Inspiráld a követőidet, hogy a hosszú hétvégén töltsenek időt a szabadban. Ajánlj helyi kirándulóhelyeket, piknik ötleteket, kézműves foglalkozásokat vagy akár húsvéti tojáskeresési játékokat a természetben vagy a saját üzlethelyiségedben.